Super-low Carb eller periodisk fasta?

  
   date: 2013-04-21 time: 04:22:44
Low-carb dieter verkar vara populära för tillfället, men jag har hört mycket om periodisk fasta nyligen. Vilken är diet är den bästa sett från fettförbränningsperspektivet?
 
Detta är en bra fråga. De två dieterna är mer lika på en biokemisk nivå än de flesta tror. Båda går ut på en kost med låg insulin-nivå, vilket innebär att de framkallar ett minimalt insulinsvar från kroppen. Båda ses också som krävande dieter, eftersom de är i stor kontrast mot hur de flesta människor äter vilket kan kräva en drastisk förändring i matvanor och prioriteringar. Låt oss bryta ner skillnaderna.
 
Lite kolhydrater, inte lite näring
När någon talar om en kolhydratsfattig diet kan det betyda en massa olika saker. Det kan helt enkelt vara en kost som inte innehåller mycket stärkelse, eller så kan det uppfylla mer specifika parametrar, såsom mindre än 100 gram kolhydrater per dag, eller mindre än 50 gram kolhydrater per dag.
   För tydlighetens och jämförelsens skull så tänker jag skriva om den väldigt kolhydratsfattiga diet (VLCD), som också skulle kunna kallas för en ketogen diet. Denna typ av kolhydratsfattiga diet innebär mindre än 50 gram kolhydrater per dag.
   Makronäringens fördelning i en ketogen diet ser generellt ut så här:
  • Kolhydrater: 10 procent eller mindre av dagliga kaloriintaget
  • Protein: 25 procent av dagliga kaloriintaget
  • Fett: 65 procent av dagliga kaloriintaget
I en diet som VLCD ger fettet dig energi, eftersom det inte har samma hormonella effekt som kolhydrater har. Fett kan hjälpa till att påskynda kroppens utbytningsfas från att använda kolhydrater som primär energikälla till att istället använda fett.
   Som du kan se från makronärings-fördelningen så är proteinintaget något minskad från det traditionella 30-40 procent som ofta används av kroppsbyggare och bantare. Detta beror på att protein är insulinframkallande och kan störa uppkomsten av ketos, ett tillstånd där kroppen använder fett som den primära energikällan.
   Men även vid denna lägre nivå så ger VLCD-modellen tillräckligt med protein för att bevara muskelvävnad under styrketräning, och samtidigt stimulera proteinsyntesen under hela dagen. Detta är en fördel VLCD har över periodisk fasta.
   När man tittar på den totala proteinsyntesen under dagens gång, så får du en större effekt av att sprida ut ditt intag av protein, som i VLCD, jämfört med äta en majoritet av ditt protein under ett tillfälle, som är normen gällande många återkommande fastningsdieter.
 
Storstädning med hjälp av fasta
Periodisk fasta har en sak inte VLCD har: den hänger samman med cellulär autofagocytos. Detta innebär att dina celler måste leta efter bränsle, och som ett resultat av detta tömmer de sina cellulära "skåp" som innehåller åldrande eller skadade cellulära delar och avfallsprodukter. Denna "storstädnings"process omvandlar gammalt cellulärt avfall till aminosyror - byggstenar av protein.
   Autofagocytos är en viktig och nödvändig biologisk process som påskyndas av fasta. Även kortsiktiga fastor kan utlösa cellulär autofagocytos. Som sagt, rollen och inverkan som fasta-inducerad autofagocytos har för den allmänna hälsan och fettförbränningen är ännu inte fastställd, så jag kan inte kan peka på några fördelar det skulle kunna ge.
Jag rekommenderar att du följer VLCD istället för periodisk fasta. Min tolkning av vetenskapen är att på grund av en konsekvent, upprepad stimulering av proteinsyntes som du får med VLCD, är det en överlägsen metod när man tittar på den totala förbättringen i kroppssammansättningen. Men om de utförs på rätt sätt, bör båda dessa dieter resultera i liknande fettförbränning. Nyckeln när man väljer en VLCD eller periodisk fasta är att bestämma vilken som gör att du kan vara mest konsekvent och effektiv i din livsstil.


    Allmänt, 0 comments

 name

 mail (won't be published)

 url

 write

save information